HKUD "HUTOVO"

  • 1
  • 2
  • 3
Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 19:28

''Ivanjski Krijesovi'' 2017. Predstavljamo izvođače: KUD ''ŠUBIĆ'' Novska

Kulturno-umjetničko društvo "Šubić" Novska udruga je građana koja se bavi očuvanjem hrvatskih narodnih pjesama i plesova. Udruga je osnovana 1995. godine iako je pod istim imenom u Novskoj djelovalo hrvatsko pjevačko tamburaško društvo još davne 1909. godine. 

 

U vrijeme osnutka KUD-a "Šubić" u društvu su djelovali Gradski pjevački zbor i pjevačka skupina "Novljanski nonet", koji danas više ne djeluju. Dvije godine kasnije, 1997. pri KUD-u započinje s radom Folklorna skupina s tamburašima, koja je najviše proslavila ime "Šubića", a 2007. godine započinje s radom i Dječja folklorna grupa.

U "Šubiću" se najviše pažnje posvećuje učenju zavičajne narodne baštine, izvornih pjesama i plesova, te očuvanja i prikupljanja zavičajnih slavonskih narodnih nošnji novljanskoga kraja. Osim toga, uče se i izvode pjesme i plesovi i drugih krajeva Hrvatske, kao što su plesovi Moslavine, Posavine, Prigorja, Međimurja, Podravine, Slavonije i stari splitski plesovi.

Folklorna skupina s tamburašima sudjelovala je na mnogobrojnim nastupima širom Hrvatske i u inozemstvu. Narodne plesove i pjesme svog novljanskog kraja izvodili su na svim velikim državnim smotrama folklora kao što su "Vinkovačke jeseni", "Đakovački vezovi", "Brodsko kolo", županijska smotra u Martinskoj Vesi, smotra folklora Moslavine u Kutini. Gotovo da nema područja u Hrvatskoj gdje nisu gostovali od Rijeke do Dubrovnika i od Iloka i Darde do Ogulina i Čakovca. Nekoliko puta su gostovali u Bosni i Hercegovini, kao i u Mađarskoj i Sardiniji.

KUD "Šubić" u svom je gradu Novskoj organizator već tradicionalnih Folklornih susreta "Lukovo u Novskoj", koji se svake godine održavaju povodom Dana Grada Novske u mjesecu listopadu. U programu folklornih susreta sudjeluje oko desetak KUD-ova s područja Hrvatske i BiH, a u okviru programa održava se i Revija hrvatskih narodnih nošnji. Reviju i program prati stručna komisija.
U programu sudjeluje više od 400 izvođača programa, a pokazuje se i veliki interes publike koja svake godine prati program u velikom broju.

Hkud Hutovo u Novskoj 2016.g.

Članovi KUD-a "Šubić" su zaljubljenici u svoju zavičajnu tradicijsku baštinu, rado se odijevaju u svoje slavonske narodne nošnje kojih je dosta prikupljeno u fundusu društva. Na temu narodnih nošnji KUD "Šubić" je sudjelovao u izradi knjige "Narodne nošnje Novske, Jasenovca, Krapja i Lipovljana", autorice etnologinje Slavice Moslavac u izdanju Muzeja Moslavine 2005. godine.

Stručni voditelji u KUD-u izrasli su iz plesača, pjevača i svirača "Šubića" koji su polaznici stručnih seminara i škola folklora. Voditelj plesa je Zoran Filipović, voditelj pjevanja je Darko Čuvidić, voditeljica dječjeg folklora je Snježana Bočkaj, a dugogodišnji voditelj tamburaša je Mirko Horvatić.
Narodne nošnje i frizure za nastup sprema i uređuje predsjednica KUD-a Dragica Šeničnjak.

Pročitano 184 puta