HKUD "HUTOVO"

  • 1
  • 2
  • 3
Utorak, 06 Lipanj 2017 18:47

''Ivanjski Krijesovi'' 2017. Predstavljamo izvođače: KUD ''IVAN GORAN KOVAČIĆ'' Beravci

Kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić" pod tim imenom kontinuirano djeluje od 1967. godine. Godine 1904. u Beravcima je na zalaganje Mate Veočića osnovana knjižnica i čitaonica, što je označilo početak kulturno-umjetničkog djelovanja u selu. Folklorna je skupina u Beravcima osnovana pod imenom "Prosvjetno društvo", a od 1935. do 1971. godine nosi naziv "Ogranak Seljačke sloge".

 

Društvo njeguje izvorni folklor ovoga kraja i tijekom djelovanja nastupalo je na mnogim smotrama folklora kao što su: "Međunarodna smotra folklora" u Zagrebu, "Vinkovačke jeseni", "Đakovački vezovi", "Brodsko kolo" i sl.

Osim nastupa na smotrama folklora u Hrvatskoj, Društvo je više puta gostovalo i nastupalo na različitim manifestacijama izvan granica države.Od 1978. godine Društvo je organizator kulturne manifestacije pod nazivom "Ižimača" - smotra folklora i starih običaja, na kojoj su se do sada predstavile mnogobrojne folklorne skupine iz Hrvatske i inozemstva. "Ižimača" se održava druge nedjelje mjeseca rujna. 11. rujna 2011. godine održana je jubilarna 30. "Ižimača"

Hkud Hutovo u Beravcima 2015.g.

Osim "Ižimače" u svom programu rada Društvo organizira i zabave povodom 1. svibnja te Maskembal.U sastavu KUD-a djeluje više sekcija: folklorna, pjevačka, dramska, tamburaški sastav, dječja skupina i crkveni zbor.

Pročitano 246 puta

Medij