HKUD "HUTOVO"

Nedjelja, 24 Svibanj 2015 15:15

U PLOČAMA OTKRIVEN SPOMENIK DR. FRANJI TUĐMANU: ‘Ustani Franjo, Hrvatska te zove!’

„Hrvatski Mojsije, dr. Franjo Tuđman, odupro se svjetskim moćnicima, domaćim izdajicama i gramzljivim susjedima. Neponovljiv, jedinstven, vizionar, hrabar, utemeljitelj, najzaslužniji je za stvaranje nezavisne, samostalne države Hrvatske“, rekao je na otkrivanju  brončanoga spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Pločama inicijator projekta don Petar Mikić, uspoređujući povijesnu sudbinu izraelskog i hrvatskog naroda. 

 

Don Petar je istaknuo i Tuđmanovu ulogu u izgradnji crkve u Pločama, kada se zarekao da će „tom velikanu, divu, najvećoj figuri u hrvatskoj povijesti, pod čijim vodstvom su se ostvarili snovi mnogih generacija, podići dostojanstven spomenik“.  Pločanski župnik ispunio je svoj zavjet, a u obraćanju javnosti prisjetio se teških trenutaka koje je proživio u Pločama, odlazaka u zatvor, te svojega oca, „kojem smrtnu presudu izrekoše, zbog njegovog rodoljublja, partizani mosorskog odreda“. 

„Nisam te, oče moj, osramotio. Krv tvoja teče mojim venama“, rekao je don Petar i „samozvanim gospodarima ovoga svijeta“ poručio kako je „jedini gospodar povijesti koji u svojoj providnosti vodi palog čovjeka – Bog“.

Tuđmanov spomenik otkrili su Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a i Miroslav Tuđman, koji je, uz zahvalu Pločanima i don Petru, poručio kako je spomenik današnjim i budućim generacijama jasna poruka u što je hrvatski narod vjerovao i za što se žrtvovao.

Zdravko Tomac ustvrdio je kako je Tuđman napravio najviše što jedan političar i državnik može napraviti, suprostavio se velikosrpskoj politici i Titovoj JNA, koja je s crvenom zvijezdom petokrakom namjeravala pokoriti Hrvatsku.

Poruka Karamarku: Zaustavite krupni kapital


Pločanski branitelji poručili su predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku da, u slučaju pobjede na parlamentarnim izborima, upotrijebi sav svoj utjecaj i spriječi da krupni kapital uništi ovaj grad. Idući tjedni i mjeseci pokazat će jesu li na tome tragu bile i riječi Krešimira Vejića, koji se, parafrazirajući prvog hrvatskog predsjednika, prisjetio crvenih, žutih i zelenih vragova i onih koji se prodaju za Judine škude. 

Nije tajna da je, nakon što je Grad Ploče raspisao  referendum na kojem je odbačena inicijativa o izgradnji termoelektarne u Pločama, započeo najbrutalniji napad na čelne ljude Ploča i pločanskoga HDZ-a, pri čemu nisu pošteđene ni njihove obitelji.

Idući spomenik – don Petru

Teško je pobrojiti sve koji su pločanskome župniku htjeli čestitati na postavljanju spomenika utemeljitelju hrvatske države. Među njima bila je i Mira Buconić, bivša županica, koja je predložila hitni izgradnju još jednoga spomenika u Pločama – don Petru. 

Inače osim Karamarka, Hebranga, Tomca, Dobroslavića i Miroslava Tuđmana, svečanosti u Pločama, nazočili su i Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a, Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade i ministar financija BiH, Josip Jurčević, Tihomir Dujmović, Davorin Rudolf, Eugen Šušak, Josipa Rimac, saborski zastupnici Frano Matušić i Branko Bačić, Pavao Vujnovac, čelnik Prvog plinarskog društva, Zoran Gobac, Višeslav Vukojević i mnogi drugi.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije u subotu želio otkriti sadržaj pisma koje je poslao premijeru Zoranu Milanoviću, rekavši tek kako ga je na slanje pisma motivirala potreba da dvije najveće hrvatske stranke vode dijalog, s obzirom na velike probleme u državi, te osjećaj da on i Milanović žive u dvije različite države.

Na svečanosti otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Pločama Karamarko je novinarima rekao kako ne bi bilo korektno da objavljuje sadržaj pisma s pozivom na razgovor, posebno ne prije no što Milanović na njega reagira.

Hkud Hutovo aktivno je na poziv Don Petra sudjelovalo u cijeloj ceremoniji, koju smo uveličali i sa dvije vokalne izvedbe: ''Hercegovina u srcu'' i ''Hutovačko dijete''.

Hvala Don Petru na pozivu i na gostoprimstvu. 

*Izvor: Slobodna Dalmacija

Pročitano 969 puta