HKUD "HUTOVO"

Ponedjeljak, 20 Lipanj 2016 22:33

''Ivanjski krijesovi“: Tradicija, ples, bećarac, ukusno jelo i piće u Hutovu

Povodom blagdana sv. Ivana Krstitelja, HKUD Hutovo i mještani Hutova i ove su godine organizirali kulturno-zabavnu manifestaciju ''Ivanjski Krijesovi'' u Hutovu. Veliki broj članova kulturno umjetničkih društava, kao i samih mještana i njihovih gostiju, zadovoljna publika, dobra zabava i druženje učinili su da Hutovo, u subotu 18. lipnja, zablista u punom sjaju i veselju.

Nakon mimohoda i svečane povorke kulturno-umjetničkih društava sa mjesnog igrališta, koje je bilo predvođeno limenom glazbom iz Trebižata, na platou ispred župne crkve Krista Kralja u 20.00 sati započela je manifestacija.

Program je otvorio načelnik Općine Neum  Živko Matuško. Prigodnim obraćanjem, načelnik je pozdravio sve mještane Hutova i njihove goste. U svome govoru istaknuo je da su Ivanjski Krijesovi najljepša i najvrjednija manifestacija u Široj Hercegovini te da je to jedna svetinja, ponos te obaveza da čuvamo svi zajedno Ivanjske Krijesove i da nam se svake godine rado vraćaju naši dragi prijatelji i gosti iz cijele Hercegovine ali i nama uvijek drage Hrvatske. 

Načelnik Matuško: Najljepša i najvrjednija manifestacija u široj Hercegovini

Nakon toga su načelnik Matuško i predsjednik HKUD Hutovo Luka Konjevod položili vijenace na Spomen obilježje za poginule žrtve iz župe Hutovo u proteklim ratovima. 

Lijepo je u subotu bilo biti Hutovac u Hutovu. More posjetitelja, 300-injak članova kulturno-umjetničkih društava učinilo je da Hutovo ovu subotu zasja u svom punom sjaju, sjaju prošlih vremena koja se polako ali sigurno vraćaju u Hutovo. Šesti po redu Ivanjski Krijesovi koje organiziraju članovi Hkud Hutova( tradicija Ivanjskih Krijesova u samome mjestu traje puno duže od Hkud Hutova) zaista su ispunili sva naša očekivanja a vjerujemo i očekivanja naših gostiju.

Mnogobrojnoj publici su se uz domaćine HKUD ''Hutovo'', svoje pjesme, napjeve, plesove predstavila kulturno-umjetnička društva iz BiH i Hrvatske: 

KUD „KOLO“ VUKOVAR –Vukovarsko- srijemska, KUD „SVETA KATA“ –Zemunik-Zadarska županija, HKUD “PERUČA“-Hrvace-Splitsko dalmatinska županija, IFD „ŽUPA POTKRAJ“ –Turbe -Travnik, HKUD „DUBRAVE“ .-Aladinići- Stolac, HKUD „DRIJEVA“- Gabela -Čapljina, LIMENA GLAZBA Trebižat-Čapljina, SINOVI HERCEGOVINE-Široki Brijeg.

Gromoglasni pljesak ispratio je svaki nastup, a zabava se nastavila do dugo u noć uz pjesmu, ples, bećarac, ukusno jelo i piće.

Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli održavanju Ivanjskim Krijesovima u Hutovu. 

Pročitano 675 puta