HKUD "HUTOVO"

Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 09:23

''Ivanjski krijesovi 2017.“: Tradicija, ples, pjesma, nostalgija, druženje uz zalogaj i čašicu pića u Hutovu

Lijepo je u subotu bilo biti Hutovac u Hutovu. Povodom blagdana sv. Ivana Krstitelja, HKUD Hutovo i mještani Hutova i ove su godine organizirali kulturno-zabavnu manifestaciju ''Ivanjski Krijesovi'' u Hutovu. Veliki broj članova kulturno umjetničkih društava, kao i samih mještana i njihovih gostiju, zadovoljna publika, dobra zabava i druženje učinili su da Hutovo, u subotu 17. lipnja, zablista u punom sjaju i veselju. Sedmi po redu Ivanjski Krijesovi koje organiziraju članovi Hkud Hutova( tradicija Ivanjskih Krijesova u samome mjestu traje puno duže od Hkud Hutova) zaista su ispunili sva naša očekivanja a vjerujemo i očekivanja naših gostiju.

 

Skupljanjem kulturno-umjetničkih društava na mjesnom igralištu u Hutovu započela je ovogodišnja manifestacija. Već su se tu mogli čuti zvuci bećarca, tamburice, bubnjeva, trombona, flauta uz laganu okrijepu pred mimohod i glavni događaj večeri, nastup društava na platou ispred župne crkve Krista Kralja.

Mimohod je počeo u 19:45 ispred mjesnog igrališta te je predvođen limenom glazbom iz Stona, prolazeći kroz selo i pokraj nedavno izgrađenog spomenika ''Ćiri'' ubrzo stigao do župne crkve gdje je društva dočekalo, prema slobodnoj procjeni, više od tisuću posjetitelja. Nakon mimohoda i svečane povorke kulturno-umjetničkih društava sa mjesnog igrališta,  na platou ispred župne crkve Krista Kralja u 20.00 sati započela je manifestacija.

Dok se zrakom se širio miris janjetine, srdela i gulaša voditeljica programa Janja Konjevod predstavilila je ovogodišnje izvođače i pozdravila prisutne goste. Prisutnima se sa par prigodnih riječi obratio i načelnik Općine Neum, gospodin Živko Matuško.

Poslije intoniranja himne, gospodin Živko Matuško i gospodin Branko Vukorep položili su vijence i zapalili svijeće žrtvama drugog svjetskog i domovinskog rata nakon čega je u čast njima održana minuta šutnje.

      

U nastupima kulturno-umjetničkih društava uživalo je staro i mlado

U pola programa, na naše iznenađenje, stigao nam je i naš Ante Bender, poznati voditelj na ovim prostorima koji svake godine uz našu Janju Konjevod vodi program. Ante je davno prije nego smo utančili datum ovogodišnjih Krijesova pristao voditi jednu drugu manifestaciju u regiji ali netom po završetku požurio je u Hutovo kako ne bi prekinuo tradiciju i ove godine upisao vođenje Ivanjskih Krijesova u svoju evidenciju.

U harmoniji pjesme, plesa, ambijenta publika je uživala u nastupima sljedećih društava: 

KUD '' ŠUBIĆ'' NOVSKA – Sisačko Moslavačka županija

KUD ''IVAN GORAN KOVAČIĆ'' BERAVCI – Brodsko Posavska županija

KUD ''NAPREDAK'' ODŽAK – Županija Posavska

KUD ''SV.ANTE'' NADIN – Zadarska županija

HKUD ''DINARA'' LIVNO – Herceg Bosanska županija

LIMENA GLAZBA ''STOVIŠ' STON – Dubrovačko Neretvanska županija

HKUD ''LUKE'' VIŠIĆI – Hercegovačko Neretvanska županija

HKUD ''LINDŽO'' NEUM – Hercegovačko Neretvanska županija

HKUD ''HUTOVO'' HUTOVO – Hercegovačko Neretvanska županija

Gromoglasni pljesak ispratio je svaki nastup, a zabava se nastavila do dugo u noć uz pjesmu, ples, bećarac, ukusno jelo i piće te grupu Forum koja je svirkom razgalila srca, pogotovo mladih članova koji nisu napuštali plesni podij i tako podigla atmosferu do usijanja unatoč prohladnom vremenu i buri koja se spustila na Hutovo tu večer.

Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli ovu manifestaciju, što svojim radom i utrošenim vremenom u pripremu i kompleksnu organizaciju, što donatorima, većim i manjim. Hvala i prisutnim pripadnicima medija, našim voditeljima Anti i Janji, grupi Forum, hvala svima ostalima jer da nastavljamo nabrajati sigurno bi nekoga preskočili što nikako ne želimo.

U ovim teškim vremenima zaista je teško organizirati manifestaciju ovolike veličine i važnosti zato Vam hvala od srca još jednom. 

Pročitano 411 puta