Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

HKUD "HUTOVO"

U galeriji ispod možete pogledati slike sa ovogodišnjih Ivanjskih Krijesova u Hutovu kao i kratak promo video. 

Obavještavamo sva društva koja žele sliku( slike) u orginalu da nam se jave na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Subota, 3.lipnja 2017. osvanulo je još jedno u nizu vedrih, toplih i mirnih proljetnih jutara. Sunce je sramežljivo pružalo svoje krake a naši junaci lagano su se budili i pili prvu jutarnju kavu, 25 godina poslije, kao slobodni ljudi. Za slobodu su bili spremni dati svoje živote, hrabro se oduprijeli agresoru, te im naše mlađe generacije moraju vječno biti zahvalne što danas dišu slobodno, punim plućima.

Utorak, 14 Ožujak 2017 18:55

Pokorničko hodoćašće u Hrasno 2017.

Napisao

Članovi Hkuda Hutovo i mještani Hutova 2015. započeli ili bolje reći nastavili staru tradiciju hodočašća u Hrasno preko Bregutova. Ove nedjelje osamnaest vjernika uputilo se tom stazom na Križni Put. Poslije dva sata penjanja i spuštanja po tvrdom Hercegovačkom kamenjaru Hutovci su umorni ali vesela srca došli u svetiše Kraljice Mira u Hrasno gdje su sudjelovali u procesiji Križnog puta te na Svetoj Misi.

Članovi Hkuda Hutovo i mještani Hutova prošle su godine započeli ili bolje reći nastavili staru tradiciju hodočašća u Hrasno preko Bregutova. Ove nedjelje sedamnaest vjernika uputilo se tom stazom na Križni Put. Iz rukopisa knjige Crvene kućerice (radni naslov) u suradnji sa Stanislavom Vukorepom, donosimo opis puta  kojim su Hutovski hodočasnici došli do Svetišta Kraljice Mira u Hrasnu. Kao i neke zanimljivosti vezane za povijesnu, spomeničku i graditeljsku baštinu Hutovskih brda. Gdje se nekada izvodilo i folklorno opismenjivanje: učilo se lijepo pjevanje, sviranje raznih glazbala i narodnih igara. Brda su napuštana, nestalo je pastira, pjesme i igara, ali je očuvanje kulturne tradicije nastavilo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Hutovo“.

Sutra, 21.02.2016. godine članovi Hkud Hutovo i mještani Hutova kao i prošlih godina upućuju se pješke stazom sa Bregutova u Hrasno. Svi su slobodni pridružiti se Hutovskim hodočasnicima. Polazak je oko 12:30 ispred župne crkve u Hutovu a sve informacije možete dobiti na brojevima telefona: 063 349 576 ili 063 268 098!

Rekordno topla zima  velikom djelu Europe donijela je brigu. Ponajviše poljoprivrednicima kojima najmanje odgovara topla zima i uranjeno proljeće. Na klimu Hutova znatno utječe blizina mora koje je udaljeno zračne linije dvadesetak kilometara. Taj utjecaj nešto smanjuje planina Žaba i brdo Gradina pa je znatno slabiji u Hutovu nego recimo u Broćancu. Tako bi se pri padanju snijega jasno vidjela razlika u količini padavina između Hutova i Hrasna i recimo Prapratnice. No proteklih par zima snijega gotovo da nema.

Subota, 06 Veljača 2016 16:41

Hutovski karneval

Napisao

''OD PRVIH spomena iz 3. stoljeća pa do prvih zapisa u 18. stoljeću na europskom području, pa tako i u našemu kraju, od Bogojavljenja (6. siječnja) do Pepelnice ili Čiste srijede  traje pokladno razdoblje - zimsko maskiranje u likove koji bi u ritualnim obredima trebali zaštititi selo od svih nedaća i zala te prizvati bolju ljetinu, urod, blagostanje za zajednicu. "U predaji je prisutna ritualna magijska uloga obreda u koji su uključeni pokladni likovi koji se u različitim dijelovima Hrvatske i različito nazivaju - fašnik ili maškare, mačkori, zvončari, pusti, krnje, didi sinjski, lastovski poklad...",  Svima im je zajedničko, da kreću u pokladni utorak, a završavaju na Pepelnicu kada se ritualno spaljuje lik pusta čime se obredno završava zimsko razdoblje i najavljuje proljeće. Cilj je tim strašnim maskama odagnati zimu, neprijatelja, prema predaji istjerati Turke.'' pripovjeda savjetnica Zagrebačkog Etnografskog muzeja dr.sc. Zvjezdana Antoš.

Subota, 28 Veljača 2015 16:16

Najava: Sutra pokorničko hodočašće u Hrasno

Napisao

Sutra, 01.03.2015. godine članovi Hkud Hutovo i mještani Hutova kao i prošle godine upućuju se pješke stazom sa Bregutova u Hrasno. Svi su slobodni pridružiti se Hutovskim hodočasnicima. Polazak je oko 12:30 a sve informacije možete dobiti na brojevima telefona: 063 349 576 ili 063 268 098!

Hutovo se nalazi na 310 m nadmorske visine. Ime je dobilo po vlastelinu Huti (< rom. huta 'sokol').Mjesto je razasuta/razbijena tipa, a prostire se od Prijevora do Okladnice u dužini 3 km. U središtu je Općine Neum, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u Bosni i Hercegovini.

U povijesnim se vrelima Hutovo (Utovo) prvi put spominje 28. prosinca 1423. godine, a drugi spomen mjesta potječe iz 1525., kada je fra Siksto iz Slanoga na Pavlovdan slavio svetu misu u Oltarištu uz jezero Vrutak.

Uz graditeljske pothvate u vidu ostataka željezničkih zgrada i postaja, kamenih podzida, mostova i tunela, koji i danas izazivaju divljenje, malo što je ostalo od nekadašnjih južnih pruga od Gabele do Dubrovnika i Zelenike.

Među rijetke ostatke može se ubrojiti nekoliko čuvarskih kućica koje stariji zovu ''šenderhauzima''. Opširnije o njihovoj ulozi doznaje se iz knjige ''Pruge koje su život značile'' autora Stanislava Vukorepa koja uskoro izlazi iz tiska.

Stranica 1 od 4