Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

HKUD "HUTOVO"

Ponedjeljak, 21 Srpanj 2014 16:47

Održana premijera filma ''Od Gabele do Huma'' Istaknuto

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

U Hutovu, u srcu humske zemlje, u svom rodnom mjestu, Vlatko Filipović, naš čuveni filmski stvaratelj, obilježio je 50 godina svoga filmskog rada. Pred oduševljenom mnogobrojnom publikom, održana je projekcija najviše nagrađivanog filma Vlatka Filipovića “Hop Jan” kao i njegovog najnovijeg dokumentarnog filma “Od Gabele do Huma”

U produkciji Udruge Hrvatska uzdanica HUM Mostar i pod sponzorstvom Elektroprivrede HZ HB, najnoviji dokumentarac Vlatka Filipovića prolazi kroz povijest i sadašnjost kraja između Gabele i Huma. S iznimno kreativnim nagonom, Filipović u svom dokumentarcu povezuje ljude, događaje i mjesta kroz koja je prolazila uskotračna željeznička pruga povezujući jugoistok Hercegovine, sve tamo od Boke Kotorske, sa Sarajevom, Bečom i srcem Europe.

Prije samog prikaza filma, Hkud Hutovo počastilo je nazočne sa spletom igara i plesova. Posjetitelje su pozdravili i načelnik općine Neum, Živko Matuško te Martin Raguž, predsjednik udruge Hum.

Vlatko Filipović također je u svom uvodnom govoru pozdravio okupljene i zahvalio im na dolasku. ''Jako sam uzbuđen jer prikazujem ovaj film u svome Hutovu. Kako sam se ja zainteresirao za filmove? Na željezničkoj stanici gdje je moj tata bio otpravnik( što sam i sam trebao postati), kada sam ja imao 6 godina, prikazan je jedan dokumentarni film i od toga trenutka odlučio sam čime se želim baviti u životu. Nažalost nisam uspio u namjeri da studiram režiju jer moja obitelj nije bila režimski podobna, pa sam kod strica u Sarajevu krenuo studirati i raditi. Večeras ćete osim premjere filma''Od Gabele do Huma'' moći pogledati i film ''Hop Jan''. Odkuda filmu to ime? Hop je uzrečica u našem narodu kada želite skočiti sa obje noge zajedno, složno, Jan je ime, nadimak koji se davao prvom sinu. Tako da u prenesenom značenju Hop Jan znači: složno, zajedno udari macama da se one kreću kud ljudi hoće.''

Više od pet stotina posjetitelja, redom Hutovaca, Ravnjana, Gabeljana a i stanovnika mnogih drugih mjesta iz Hercegovine čiji je život bio vezan uz prugu posjetilo je premjeru ovog zaista veličanstvenog uratka čije vam detalje nećemo otkrivati već ćemo Vas prepustiti da uživate sami u filmu kada budete u prilici pogledati, uživate kao i brojni posjetitelji te vrućne srpanjske noći u Hutovu koji su u jednom dahu pogledali svih 70 minuta koliko film traje. 

Pročitano 1295 puta