Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

HKUD "HUTOVO"

Četvrtak, 05 Veljača 2015 18:38

Preostale željezničke čuvarske kućice vape za zaštitom i očuvanjem Istaknuto

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Uz graditeljske pothvate u vidu ostataka željezničkih zgrada i postaja, kamenih podzida, mostova i tunela, koji i danas izazivaju divljenje, malo što je ostalo od nekadašnjih južnih pruga od Gabele do Dubrovnika i Zelenike.

Među rijetke ostatke može se ubrojiti nekoliko čuvarskih kućica koje stariji zovu ''šenderhauzima''. Opširnije o njihovoj ulozi doznaje se iz knjige ''Pruge koje su život značile'' autora Stanislava Vukorepa koja uskoro izlazi iz tiska.

Pruga je bila podijeljena na dionice na kojima su ophodnju obavljali čuvari. Nosili su torbije u kojima su bile prskalice, čekić i kliješta. Prskalice su služile kao upozorenje na opasnost u slučaju odrona ili napuknuća tračnica. Dvije su se se stavljale na desnu stranu - tračnicu zbog strojovođe koji je sjedio desno u ''mašini'', a jedna lijevo. Aktivirale bi se u trenutku nailaska vlaka.

Čuvari su se kretali strogo po voznom redu. Točno se znalo gdje se čeka koji vlak, obavezno na desnoj strani pruge, piše Večernji list. Kućica je služila čuvarima iz Hutova i Turkovića.

Svaki bi išao sa svoje strane, sastajali bi se i jedan drugom bi potpisao knjigu, zatim bi se upisali u zajedničku knjigu koja se nalazila u kućici, a onda bi istom dionicom krenuli natrag. Zimi se u kućicama moglo i ogrijati.

Od Vukorepa se doznaje kako su za vrijeme Austrije i stare Jugoslavije čuvari bili prvu po rangu i imali su razne dodatke na plaću.

Uz povijest i nostalgiju ''šenderhauzu'' u prilog ide i činjenica da se nalazi na razmeđi općina Ravno i Neum, pa bi se uz dovođenje u nekadašnje stanje sada kao spomenik kulture mogao iskoristiti i za obilježavanje općina.

Treba volje i ''šenderhauz'' bi se mogao sačuvati od propadanja, a i uspomene na vremena kada su tišinu Popova polja parali piskovi ''parnjača''.


*Dušan Musa

Pročitano 749 puta