HKUD "HUTOVO"

Subota, 06 Veljača 2016 16:41

Hutovski karneval Istaknuto

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

''OD PRVIH spomena iz 3. stoljeća pa do prvih zapisa u 18. stoljeću na europskom području, pa tako i u našemu kraju, od Bogojavljenja (6. siječnja) do Pepelnice ili Čiste srijede  traje pokladno razdoblje - zimsko maskiranje u likove koji bi u ritualnim obredima trebali zaštititi selo od svih nedaća i zala te prizvati bolju ljetinu, urod, blagostanje za zajednicu. "U predaji je prisutna ritualna magijska uloga obreda u koji su uključeni pokladni likovi koji se u različitim dijelovima Hrvatske i različito nazivaju - fašnik ili maškare, mačkori, zvončari, pusti, krnje, didi sinjski, lastovski poklad...",  Svima im je zajedničko, da kreću u pokladni utorak, a završavaju na Pepelnicu kada se ritualno spaljuje lik pusta čime se obredno završava zimsko razdoblje i najavljuje proljeće. Cilj je tim strašnim maskama odagnati zimu, neprijatelja, prema predaji istjerati Turke.'' pripovjeda savjetnica Zagrebačkog Etnografskog muzeja dr.sc. Zvjezdana Antoš.

Potpisniku ovih redaka duboko je u sjećanju ostao karneval koji se dugi niz godina godina održavao u Hutovu. Tradicija koja je dugo trajala i prije moga rođenja. Pamtim te pripreme, razmišljanja što i kako obući, kako se što bolje zamaskirati da te ni bližnji ne poznaju. Skupljanja pored ''pilićare'', pokušaja zapravo bolje rečeno nagađanja tko je tko, Hutovci su zaista bili majstori u prerušavanju, to je bio sizifov posao. Potom bi povorka krenula kroz selo. Mnogi stanovnici susjednih mjesta, onih bližih i onih daljih pa i mnogi Primorci također su sudjelovali na Hutovskom karnevalu. Povorka bi uz veselje stigla do mjesnog igrališta i kako pamtim čak i na Hutovski grad gdje bi sudionike povorke dočekala okrepa i zabava uz glazbu uživo. Ipak meni kao djetetu najsjajniji trenutak večeri nije bila dodjela nagrada za najbolju masku nego suđenje i spaljivanje na lomači ''Marka Karnjevala'' dežurnog krivca za sve nedaće. Sjećam se da sam se kao mali često zapitao u sebi ''Kako se samo on uzdigne iz pepela te dogodine ponovo dođe na suđenje?!''

Osim u svome mjestu mladići i djevojke iz Hutova redovito su sudjelovali na karnevalima diljem zemlje te osvajali mnoge nagrade, što za najbolju grupu što za najljepšu djevojku. Sjetimo se kako su Hutovci jednom prilikom na karneval u Neum stigli Ćirom, kompozicijom dugom desetine metara izazvavši oduševljenje okupljenih, o kako bijah ponosan. 

Hutovci na ljetnom karnevalu u Čapljini

Danas se ne održavaju karnevali ni u Hutovu ni u Neumu, nadamo se da će se tradicija obnoviti u dogledno vrijeme.

 

Pročitano 712 puta