HKUD "HUTOVO"

Srijeda, 07 Lipanj 2017 15:32

Hutovski topnici ''ERO'' - 25 godina poslije Istaknuto

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Subota, 3.lipnja 2017. osvanulo je još jedno u nizu vedrih, toplih i mirnih proljetnih jutara. Sunce je sramežljivo pružalo svoje krake a naši junaci lagano su se budili i pili prvu jutarnju kavu, 25 godina poslije, kao slobodni ljudi. Za slobodu su bili spremni dati svoje živote, hrabro se oduprijeli agresoru, te im naše mlađe generacije moraju vječno biti zahvalne što danas dišu slobodno, punim plućima.

Tu subotu tako su se, 25 godina poslije Hutovski topnici, pupularno zvani ''ERE''' okupili su se u Hutovu u spomen na svoj ratni put. Don Pero Marić održao je misu na kojom su branitelji pjesmom i molitvom iskazali zahvalnost dragome Bogu što ih je čuvao u tim teškim vremenima za Hrvatski narod. Kroz molitve su se sjetili i onih koji ove subote, nažalost nisu bili među njima. Poslije Svete Mise posjetili su grobove prerano preminulih suboraca i prijatelja.

Poslije toga svi su zajedno pošli u Prapratnicu gdje je bila organizirana večera. Uz ugodan zalogaj i čašicu vina kroz usta naših branitelja provlačila su se razna događanja sa njihova ratnoga puta, od dobrih, da kažemo smješnih zgoda do onih malo manje srcu ugodnih, onih koje bi najradije zaboravili..

*''Te 1991. godine jesen je, umjesto na šipak mirisala na barut. 

Miris je lagano, ali neumitno dolazio s istoka i nadvijao se na naše domove. Slabo naoružani, ali odlučni činili smo što smo u tom trenutku mogli. Okupljeni u noćne straže bili smo spremni braniti dom, obitelj, narod hrvatski.

Četnici su već kao hijene opkoljevali cijelu općinu Neum. Crta razgraničenja bila je: Stolovi, Dobri do, Drijen i Bistrina. Rat je već plamsao cijelom Hrvatskom, žrtve su se brojale stotinama... U toj meteži, nespokoju, ali nadasve odlučnosti 30.4.1992. zapovjednik južnog bojišta general Janko Bobetko traži od Ureda za obranu Neum dobrovoljce za popunu topnice (bitnice).

U kratkom roku nas trideset dvoje iz Hutova već smo bili u odorama HV raspoređeni u Podžablje-Gradac, gdje smo se pripremali braniti i stvarati Hrvatsku državu.

Nemamo vremena za posebnu obuku, učimo ratujući. Bilo je dana kad je smijena ispaljivala do 965 granata. 1992. godine u 5. mjesecu dobivamo zahtjev za premještaj topova u Štikovicu. Trebalo je pomoći 1. i 4. brigadi osloboditi dubrovačko primorje i Durovnik. U Štikovici pod zapovjedništvom generala Ademija kojeg ovim putem posebno želimo spomenuti kao velikog čovjeka i ratnika, uspješno odrađujemo sve zapovijedi. Na njegov zahtjev postajemo samostalna bitnica i ponovno se premještamo u Općinu Ravno-Trebimlja gdje ostajemo do 12.mjeseca 1995. 

Hutovski topnici na zadatku

Hutovski topnici 03.06.2017.g.

Završne ratne zadatke obavili smo u Banićima, Općina Slano te 23.2.1996. završava ratni put bitnice 130mm.

Za naš ratni put-Put ponosa i slave 32 nas predsjednik Franjo Tuđman, vrhovni zapovijednik, u 10. mjesecu 1992. odlikovao je spomenicom Domovinskog rata. Danas, 21 godinu poslije završetka rata , naviru sjećanja, strahovi, a najviše ponos i velika istina: "Ako trebalo, sve ćemo zajedno ponoviti!"

Topovi su utihnuli, rat je završio.''

*''Mario Njavro

Pročitano 590 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 07 Lipanj 2017 17:12

Medij