HKUD "HUTOVO"

„Hrvatski Mojsije, dr. Franjo Tuđman, odupro se svjetskim moćnicima, domaćim izdajicama i gramzljivim susjedima. Neponovljiv, jedinstven, vizionar, hrabar, utemeljitelj, najzaslužniji je za stvaranje nezavisne, samostalne države Hrvatske“, rekao je na otkrivanju  brončanoga spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Pločama inicijator projekta don Petar Mikić, uspoređujući povijesnu sudbinu izraelskog i hrvatskog naroda. 

Petak, 22 Svibanj 2015 16:55

Hkud Hutovo sutra gostuje u Pločama

Dana 23. svibnja 2015. godine, u 11 sati, ispred crkve Kraljice neba i zemlje u Pločama biti će svečano otkriven spomenik prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Spomenik je već izrađen i nalazi se u Italiji. Izrađen je u stoljetnoj umjetničko radionici Ferdinanda Stuflessera-1875, u mjestu Ortisei. U toj su radionici, također, izrađeni kipovi u bronci nebeskih zaštitnika svetih Petra i Pavla, visine oko 2,5 metara i težine preko 300 kilograma, koji su krajem srpnja prošle godine postavljeni na vrhu pločanske crkve.

U dvorani Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu predstavljena je 16. travnja knjiga Povijest osnovnog školstva u Općini Neum svestrana istraživača, arheologa,  publicista i skupljača narodnoga blaga Stanislava Vukorepa. Nakon uvodnih napomena voditeljice predstavljanja Slađane Firkelj, okupljenima se u ime Zavičajne udruge Hrvata istočne Hercegovine obratio njezin predsjednik Ivan Šutalo, dipl. ing. izrazivši nadu da će biti još mnogo sličnih okupljanja i vrijednih autora zbog kojih se ona priređuju te napomenuvši kako su članovi Zajednice Hrvata istočne Hercegovine itekako svjesni važnosti ukupnoga djelovanja Stanislava Vukorepa te kako ga iznimno cijene.

Tradicionalna manifestacija Uskrs u Primorju, koja se održava u gornjim selima dubrovačkog zaleđa, održana je po šesti  put u Gromači, uz sudjelovanje kulturno-umjentičkih društava iz županije  i susjednih regija, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske županije, TZ Dubrovačko – neretvanske županije, te u organizaciji Udruge Dubrovački priomorskisvatovi i TZ grada Dubrovnika.

U crkvi Gospe od Zdravlja u Neumu, na Veliku Srijedu, pred velikim brojem vjernika održan je tradicionalni korizmeni kocert ''Oj Isuse željo moj'', koncert posvećen Uskrslom Kristu i zamišljen kao dar svim vjernicima i ljubiteljima tradicije i običaja.

Hkud Hutovo i ove će godine održati tradicionalni Korizmeni koncert ''Oj Isuse željo moja'' 01.04.2015., na Veliku srijedu u župnoj crkvi Gospe od Zdravlja u Neumu sa početkom u 19:30( iza večernje Svete Mise). Na koncertu ćemo zajedno sa dragim prijateljima, izvesti dorađeni prošlogodišnji program, korizmene napjeve iz našega kraja.

Nedjelja, 29 Ožujak 2015 20:06

Najava: Sutra Pasija u Neumu

Na Veliki Ponedjeljak, 30.ožujka, neumski će mladi po drugi put za svoje sugrađane i goste uprizoriti put Muke Gospodnje, Pasiju. Kao i prošle godine, događanje će se odviti u parku spomen Križa s početkom u 19 sati.

Skupina mladih entuzijasta bez glumačkog iskustva, ali velikog srca, na taj će način dati završni čin ovogodišnjoj korizmi te svoj grad na poseban način uvesti u Uskrs.

Potpuna pomrčina Sunca danas najbolje će se vidjeti s Farskih otoka i s otočja Svalbard u Arktičkom oceanu, no tijekom dvosatnog događaja moći ćemo je vidjeti i iz Hrvatske, gdje će biti djelomična. Ali, oprezno pri gledanju u Sunce i pratite brojne upute za pravilno gledanje pomrčine. Ako nećete moći biti vani, pomrčinu ćete moći pratiti i na preko streama na slooh.com.

Vrijeme početka, maksimuma i završetka pomrčine ovisi o geografskoj lokaciji promatrača.

U Hrvatskoj će pomrčina započeti oko 9.30 sati, maksimum će se dogoditi oko 10.30 sati, a završetak pomrčine biti će oko 11.30 sati po lokalnom vremenu.

Početak pomrčine u Općini Neum je u 9:32, a maksimum u 10:40. Pomrčina završava u 11:51.

Prije četiri godine, skupina zanesenjaka i ljubitelja kulture i tradicije iz Hutova okupi se i odluči osnovati kulturno-umjetničko društvo. Znali su da put do osnivanja društva, pribavljanja nošnji, glazbala i svega ostaloga neće biti lak, no strpljivo su radili, osiguravajući sredstva( često iz svoga džepa) da  bi Hkud Hutovo stalo na noge. Ostalo je povijest. Vjerujemo da ni sami oni( prepoznati će se) nisu mogli očekivati da će Hkud Hutovo ostvariti ovakvu popularnost i odraditi preko 110 nastupa diljem BiH, Hrvatske i svijeta.

Prema predaji koja se prepričava već stoljećima, kada u čast Bosanske kraljice Katarine Kotromanić Kosača, ljubljene kćeri hercega Stjepana Vukčića Kosače, vladara Hercegovine, koja je po njemu i dobila ime i voljene supruge pretposljednjeg hrvatskog bosanskog kralja Stjepana Tomaša, zazvone zvona u rimskoj crkvi Santa Maria in Aracoeli, cijela se hercegovačka zemlja ospe kukama. Zabubnja njihovo sjeme i korijenje iz podzemlja, a nježni pupoljci dižu se poput malih zvonika koji zvone nečujno, u čast svoje blažene i nikada prežaljene kraljice. Jer kuke i kraljevna Katarina simbol su hercegovačke baštine i hercegovačkog bilja.

Stranica 1 od 16