HKUD "HUTOVO"

Subota, 05 Svibanj 2012 16:26

O nama

Hkud Hutovo iz Hutova( općina Neum, BiH) započelo je sa radom početkom 2011. godine sa ciljem očuvanja starih običaja naših predaka i druženja različitih generacija porijeklom iz župe Hutovo.

Odmah po osnivanju društva istome pristupa 30-ak članova različitih uzrasta. Počelo se sa aktivnim učenjem lindže, trojanca i bećarca. Ubrzo su napravljene i nošnje, replike stare svečane odjeće koje su nosili naši preci. U prvoj godini društva ostvareno je više od 20 nastupa diljem Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Društvo otada stalno privlači nove članove. Tako da sada već možemo govoriti o 60 ak članova među koje spada i pomladak našega društva. Taj pomladak čine osnovnoškolci(starosti do 14 godina) koji su prošle godine počeli sa uvježbavanjem lindže, pletenog kola i napjeva našega kraja. Ostvarili su niz nastupa u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj izazivajući ovacije publike.

Hkud Hutovo njeguje tradicionalne običaje našega kraja, izvodi lindžo, biračko i pleteno kolo, trojanac, muški i ženski bećarac, te Božićne i korizmene napjeve.

Ukupan broj nastupa našeg mladoga društva blizu prešao je brojku 100, na što smo posebno ponosni i neumorno nastavljamo sa predstavljanjem našega kraja. Svaki nastup shvaćamo vrlo ozbiljno i sa veseljem ga dočekujemo. Među tim nastupima svakako bi izdvojili sudjelovanje na međunarodnoj smotri folklora ''Čuvari Hrvatske etno baštine'' u Njemačkom Stuttgartu ove jeseni gdje je Hkud Hutovo bilo jedini predstavnik Hrvata iz BiH, sudjelovanje u  obaranju Guinnessova rekorda u masovnoj lindži protekle godine na Dubrovačkom Stradunu.

Organizatori smo, sada već tradicionalne smotre folklora ''Ivanjski Krijesovi'' u Hutovu koja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja(broj gostiju za vrijeme Ivanjskih Krijesova prelazi 1000 nap.a.). Također organiziramo i smotru folklora povodom blagdana Krista Kralja.  

2012. godine snimili smo dokumentarni film ''Božić u Hutovu'' u kojem smo pred kamerama HTV-a prikazali Božićne običaje Hutovskog kraja. Film je prikazan na sam Božić na prvom programu Hrvatske televizije u udarnom obiteljskom terminu. Potom smo te običaje prikazali publici u Neumu.  

Hkud Hutovo sudjelovalo je i u snimanju dokumentarnog serijala ''Od Ivana do Neuma'' za televizijsku postaju TV1.

Redovno održavamo Božićni i Korizmeni koncert u Hutovu i Neumu.

Pročitano 4585 puta
Više u ovoj kategoriji: Nema predaha za HKUD Hutovo »