HKUD "HUTOVO"

U Nedjelju 18.12. 2015. godine Hutovo se probudilo okupano slanom i ledom, budući da su se temperatura večer prije spustila i do -6 stupnjeva. Kako se kupus ne smije ili ne valja kako želite brati jutri i po slani, sreća da su se naši kuhari sastali dan prije kako smo i najavili, ubrali kupus, prebrali ga i oprali te pripremili meso, prijetop, maslinovo ulje i sve potrebno za kuhanje ove Hercegovačke delicije.

 

Već prije početka Svete Mise crkvenim dvorištem širio se zamamni miris raštike. Izašlo je i sunce, temperatura je porasla a porastao je i apetit naših Hutovaca i gostiju nakon što su poslije Svete Mise izašli ispred crkve. Pohitali smo svi skupa u zavičajnu kuću a kuhari su iznijeli ovu delikatesu na stol. Uz čašicu vina, komad slanine ili suhog mesa te prijesnaca te razgovor i pjesmu Hutovci su dugo uživali u na kraju, vremenski lijepome jesenskom danu.

Raštika je biljka koja je odgojila generacije Hercegovaca ali se nažalost u ovome novome, ubrzanom načinu života sve više zapostavlja i sve manje nalazi na našim stolovima. 

A kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u foto galeriji ispod!

Pročitano 333 puta