HKUD "HUTOVO"

Nedjelja, 17 Prosinac 2017 17:17

FOTO: IV. RAŠTIKIJADA u Hutovu

Iako komercijalno često zanemarena, raštika je puna kalcija, kalija, betakarotena i drugih antioksidansa. Najbolja je nakon prvih mrazeva kada slatkogorkasti okus najviše i dolazi do izražaja. To drevno mediteransko povrće još je u antičko doba bilo posebno cijenjeno zbog hranjivosti. Raštika sadrži velike količine beta-karotena (odnosno vitamina A) te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.

 

Idealna je namirnica za zdravu prehranu jer je bogata hranjivim tvarima, a niskokalorična: jedna porcija kuhane raštike ima samo 49 kalorija( naravno bez bijele slanine). A slanine i suhoga mesa te pregršt raštike su Hutovci i ove godine imali prilike kušati u zavičajnoj kući ispred crkve Krista Kralja u Hutovu.

Veliki broj posjetitelja uživao je u ovom tradicionalnom Hercegovačkom jelu, te uz čašicu vina i razogora te bećaracem i veselanjem otjeraše osjećaj hladnoće koji je donijela bura koja se ove nedjelje spustila na Hutovo.

Dio atmosfere donosimo vam u fotogaleriji ispod teksta. 

Pročitano 166 puta